Dvadsiaty list Sielničanom

Milí bratia a sestry, už niekoľko rokov nesie táto nedeľa prímenie „biblická“, alebo „Nedeľa Božieho slova“. Niekedy bývala vo veľkonočnom období, inokedy v advente, ale pápež František ju v roku 2019 presunul na január, teda bližšie k začiatku kalendárneho roka. Možno aj preto, že vtedy si ľudia dávajú všelijaké predsavzatia a sú viac otvorení začať nový život. Táto nedeľa má byť dňom oslavy, štúdia a šírenia Božieho slova.

Medzi tisícmi slov, ktoré denne počujeme, sú mnohé zbytočné. Iné sú dôležité len pre dnešný deň, no niektoré sú dôležité pre celú večnosť. Zvyčajne sa častejšie zameriavame na bezprostredné problémy, ktoré treba riešiť: čo budem dnes robiť, čo budem dnes variť, čo si oblečiem, kam pôjdem a pod. Málo myslíme na večnosť a preto aj málo na Božie slovo. A predsa: večnosť sa začína už dnes! Božie slovo teda nie je aktuálne iba pred smrťou, ale je veľmi dôležité a praktické aj pre môj dnešný deň!

„Naplnil sa čas a priblížilo sa Božie kráľovstvo. Kajajte sa a verte evanjeliu.“ Ježiš týmito slovami otvára svoje verejné pôsobenie v Markovom evanjeliu. A hneď za tým si povoláva spolupracovníkov, väčšinou rybárov. „Oni hneď zanechali siete a išli za ním.“ Markovo evanjelium je priam nabité slovom „hneď“, čo dáva nesmiernu dynamiku celému dianiu. Možno by sme povedali, že „to len tak odsypáva“.

Mnohí z vás povedia: „Čo nespravím hneď, nespravím nikdy“ a biblické prirovnanie so zrkadlom vyjadruje to isté: ak sa neupravíme hneď ako pred ním stojíme, tak potom zabudneme, čo bolo treba upraviť. Stačí niekedy tak málo! Iba si povedať, že túto maličkosť dnes zmením, alebo túto vec idem robiť novým spôsobom. Prajem preto nám všetkým, aby sme k našim tohtoročným predsavzatiam pripojili častejšie čítanie a počúvanie Božieho slova, ale aj jeho uskutočňovanie. To je múdrosť človeka, ktorý chce svoj život postaviť na pevnom základe. Amen.

Marián Gregor, farár

Dvadsiaty list Sielničanom vo formáte Word si môžete stiahnuť tu: Dvadsiaty list Sielničanom